fbpx
Skoči na sadržaj

Najčešće postavljena pitanja i odgovori

Laboratoriju uvek birajte na osnovu kvaliteta. Netačan rezultat može trajno narušiti Vaše zdravlje. Kvalitet laboratorije se može proceniti na osnovu odnosa prema pacijentima i radu, i na osnovu opreme, stručnog kadra i dobijenih sertifikata koji potvrđuju kvalitet. „Prava“ laboratorija je ona koja ispunjava stručne zahteve. U OXUS LABU, pacijenti su na prvom mestu, koristi se samo oprema renomiranih proizvođača najnovije generacije, a brojni stručni kadar se neprestano usavršava.

Za neke analize potrebne su posebne pripreme pre dolaska u laboratoriju. Osim ovakve pripreme, poželjno je da pre vađenja krvi održavate uobičajenu dnevnu rutinu (ishrana, san, obaveze i slično), kako bi rezultati analiza oslikavali Vaše stvarno stanje. Organizam različito funkcioniše u kretanju i mirovanju. Za sve analize krvi predviđeno je da se uzorak uzima u stanju mirovanja. Zbog toga je poželjno da nakon dolaska u laboratoriju mirujete nekoliko minuta. U međuvremenu, naše ljubazno osoblje će prikupiti podatke koji su neophodni za analize koje radite.

Često pacijenti samoinicijativno idu u privatne laboratorije da se prekontrolišu. Kako biste izabrali prave analize u datom momentu najbolje je da se konsultujete se stručnim osobljem laboratorije, koje će Vas posavetovati u odnosu na Vaše trenutno stanje ili „problem“ i dobićete sve odgovore i smernice za laboratorijsku dijagnostku koja je u datom momentu najadekvatnija za Vas.

U zavisnosti od vremena jela ili pića i vrste analiza koje treba da se urade, stručno lice u laboratoriji će Vam reći da li neka analiza može da se uradi ili je potrebno da prođe određeno vreme od uzimanja hrane ili pića. Na primer, za krvnu sliku i neke od faktora zapaljenja nije potrebna priprema dok odredjeni broj analiza zahteva posebnu pripremu.

Za neke analize krv se može vaditi i popodne. Stručno lice u laboratoriji će vam dati tu informaciju.

Osim imena i prezimena u laboratorijama je važno dati datum rođenja, adresu ili e-mail adresu, kontakt telefon. Datum rođenja je važan iz dva razloga: prvi je što kod dosta analiza tzv. referentne vrednosti nisu iste za odrasle osobe različitog pola i decu; drugo, postoji više osoba sa istim imenom i prezimenom pa je tačan datum rođenja važan podatak za identifikaciju. Ostali navedeni podaci su važni zbog kontakta sa pacijentom.

Referentne vrednosti su brojevi koji se nalaze na rezultatu i predstavljaju, žargonski rečeno, „normalne vrednosti“ sa kojima se upoređuju naše izmerene vrednosti. Vrednosti su različite za različite analize, a često zavise i od pola i uzrasta.

Svi podaci koje date su strogo čuvani u bazi podataka laboratorije. Pristup bazi podataka ima samo ovlašćeno osoblje. Velika baza podataka omogućava čuvanje rezultata i dugoročno praćenje Vašeg zdravstvenog stanja.

Brzina završavanja analiza zavisi od vremena kada ste došli u laboratoriju i od vrste analiza. Za neke analize je potrebno više vremena, za neke manje. Pozivanjem laboratorije možete saznati kada bi vaši nalazi bili gotovi. U OXUS LABU se posebna pažnja posvećuje brzini izdavanja rezultata, pa će rezultati biti gotovi u najkraćem mogućem roku.

Rezultati se ne interpretiraju preko telefona zbog bezbednosti i poverljivosti rezultata, kao i tačnosti prenosa rezultata. Zato se insistira na dolasku pacijenta po svoj rezultat ili od nekog od članova porodice uz prethodno odobrenje od strane samog pacijenta.

Može. Ukoliko pozovete laboratoriju i zakažete teren, terenski laborant će doći na vašu kućnu adresu i uzeti uzorak. Prilikom pozivanja, informacije koje treba da date su: ime i prezime osobe kojoj se vadi krv, datum rođenja, adresa i kontakt telefon, koje analize se traže.

Ponekad se dešava da se pacijent prilikom vađenja krvi onesvesti. Ukoliko Vam se nekada desilo da Vam se tokom vađenja krvi vrti u glavi ili ste se nekada onesvestili, potrebno je da to kažete laborantu koji Vam uzima krv. Smestiće Vas u ležeći položaj kako Vam ne bi pozlilo ili da ne biste pali u nesvest i povredili se.

Na neke analize lekovi utiču, a na neke ne. Da bi rezultati mogli adekvatno da se protumače, opšta je preporuka da se lek ne uzima na dan dolaska u laboratoriju, ukoliko nije od životne važnosti. Ponesite terapiju u laboratoriju sa sobom i uzmite je neposredno nakon vađenja krvi.

Zbog pravilnog tumačenja nalaza važno je da urin bude prvi jutarnji i pravilno uzet, prema uputstvu. Prvi jutarnji urin je najkoncentrovaniji i najbolji uzorak urina, jer iz njega može da se dobije najviše informacija. Ukoliko to nije moguce ili se radi o akutnim tegobama, urin se moze dati i na licu mesta u laboratoriji.

Hematom je stručna reč za podliv, modricu. Često možete čuti da Vam laborant koji Vam vadi krv kaže da tupfer (vatu) koji Vam stavi na ubodno mesto, jače pritisnete i držite minimalno 5 min, kao i da ispružite ruku. Ukoliko ne ispoštujete to, često proveravate da li je stala krv, vatu prevlačite preko ubodnog mesta ili samo ostavite vatu i preko nje navučete rukav, krv može da curi ispod kože i da nastane hematom.
Neki ljudi imaju veću sklonost za nastanak hematoma posle venepunkcije.

Laboratorije imaju različitu opremu na kojoj se rade analize, različite su metode, različiti reagensi, a samim tim i različite referentne vrednosti  jedinice u kojima se izražavaju rezultati, zbog čega se javljaju te razlike.
Preporuka je da svaki put kada radite kontrolne preglede, pratite dejstvo terapije ili pratite zdravstveno stanje, analize radite u istoj laboratoriji u kojoj ste započeli preglede, upravo zbog tih razlika.

Svi rezultati se čuvaju trajno pa ih možete ponovo preuzeti ukoliko je to neophodno.

Rezultate tumače isključivo lekari. Samostalno tumačenje rezultata može ozbiljno da ugrozi Vaše zdravlje.