fbpx
Skoči na sadržaj

Helikobakterija kao uzročnik čira

Helikobakterija ili Helicobacter pylori  (H. pylori) je bakterija koja se nastanjuje u sluznici gastrointestinalnog trakta. U preko 90% slučajeva uzročnik je nastanka čira na dvanaestopalačnom crevu i do 80% na želucu i to je jedna od najčešćih infekcija u humanoj populaciji. Osobe inficirane ovom bakterijom imaju 2 do 6 puta veću šansu da obole od karcinoma želuca i određenih vrsta limfoma.

Put prenosa H. pylori sa sigurnošću nije dokazan, ali sve ukazuje na to da se uzročnik među humanom populacijom prenosi oralno-oralnim I fekalno-oralnim putem.

Definitivna dijagnoza se može postaviti gastroskopijom, nalazom H. pyloriu isečcima sluznice želuca, ali pošto je ovo invazivna metoda, retko se primenjuje u rutinskoj dijagnostici.

Helikobakterija kao uzročnik čira Laboratorija Oxus Lab Kragujevac

Neinvazivne metode dokazivanja infekcije uzrokovane H. pylori:

Da bi se dobili pouzdani rezultati, pre izvođenja testa neophodna je priprema pacijenta: najmanje mesec dana pacijent ne sme koristiti antibiotike i preparate bizmuta; najmanje nedelju dana ne sme biti na terapiji  inhibitorima protonske pumpe (Omeprol, Controlock, Nolpaza, Lanzul, Nexium…itd);  pacijent ne sme jesti najmanje 6 sati pre izvođenja testa.

Ukoliko se ne ispoštuju ovi zahtevi može se dobiti lažno negativan rezultat.

Helikobakterija kao uzročnik čira Laboratorija Oxus Lab Kragujevac

Dokazivanje antigena Helicobacter pyloriu stolici

PrisustvoH. pylorimože se utvrditi brzim, visoko senzitivnim i neinvazivnim testom za kvalitativnu detekciju antigena ove bakterije u uzorku stolice. Pošto na aktivnost H. pyloriutiču antibiotska terapija, uzimanje inhibitora protonske pumpe i preparati bizmuta, test treba raditi najmanje 2 nedelje od završetka terapije. Uzorak stolice se do analize može čuvati 2 dana na temperaturi od 2-8oC.

Pozitivan rezultat testa ukazuje na prisustvo H. pyloriantigena u stolici i moguću gastrointestinalnu infekciju. Negativan rezultat znači da antigen nije detektovan, ali ne isključuje mogućnost infekcije ovom bakterijom.

Serološki testovi za određivanje antitela na H. pylori

Krv pacijenta može se testirati na prisustvo antitela na H.pylorikoja predstavljaju  imuni odgovor organizma na prisustvo bakterije.

Na osnovu  2  klase  antitela, dokazuje se da li infekcija prisutna sada ili je pacijent ranije bio zarazen navedenom bakterijom.

Podelite sa prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *