fbpx
Skoči na sadržaj

Hlamidija i druge polne bolesti: Simptomi i lečenje

Kako da znate da imate polno prenosivu bolest ?

Simptomi polno prenosivih bolesti kod žena su pojačani sekret, mokrenje i krvarenje između ciklusa. Međutim, u mnogim slučajevima nema simptoma.

U ozbiljnim slučajevima hlamidije i gonereje, može da dođe do upale karlice i neplodnost kod žena, kao i kardiovaskularnih i neuroloških bolesti u slučajevima sifilisa.

Hlamidija

Simptomi hlamidije kod žena

  • Peckanje pri mokrenju
  • Pojačan vaginalni sekret
  • Bol u donjem delu leđa
  • Neuobičajen bol prilikom seksa
  • Vaginalno krvarenje između ciklusa

Simptomi hlamidije kod muškaraca

  • Peckanje pri mokrenju
  • Sekrecija iz penisa
  • Upaljeni ili natečeni testisi, bolovi u testisima
  • Neugodan svrab

Stručnjaci su posebno zabrinuti zbog porasta polno prenosivih bolesti koje su otporne na lekove.

Imate hlamidiju – šta onda ?

Lečenje hlamidije je prilično jednostavno, jer je u pitanju polna bolest koja se može lečiti upotrebom antibiotika.

„Prilikom primanja terapije, obolela osoba mora privremeno da prestane sa seksualnim odnosima, s obzirom da je i dalje zarazna i da može zaraziti svog partnera ili partnere, koji onda opet mogu zaraziti nju“,.

„Ne mogu se svi antibiotici koristiti protiv hlamidije. Kada započnete propisanu terapiju, pratite uputstva doslovce i vodite računa da je sprovedete do kraja. Ni slučajno nemojte prekidati uzimanje lekova samo zato što su simptomi nestali, već budite dosledni i sprovedite terapiju do kraja, inače će se hlamidija vratiti.“

Šta ako se ne lečite

Početna šteta koju uzrokuje hlamidija često ostaje nezapažena. Međutim, hlamidijaza može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

„Kod žena se nelečena hlamidijaza može proširiti na matericu i jajovode, izazivajući upalu male karlice (PID). PID često protiče bez simptoma, ali neke žene mogu imati bolove u stomaku ili maloj karlici. Čak i kada u početku protiče bez simptoma, PID može dovesti do trajnog oštećenja reproduktivnog sistema, dugotrajnog bola u karlici, nemogućnosti da zatrudnite i potencijalno smrtonosne vanmaterične trudnoće.“

Muškarci retko imaju zdravstvene probleme povezane sa hlamidijazom. Infekcija se ponekada širi na cev koja nosi spermu iz testisa, uzrokujući bol i groznicu. Nelečena hlamidijaza kod muškarca može biti uzrok sterilititeta.

Podelite sa prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *