fbpx
Skoči na sadržaj

Klimaks kod muškaraca – Andropauza

Kad se pomene klimaks, najčešće se govori o tome kako se osećaju žene.

 A ovaj problem tiče se i muškaraca!

Klimaks kod muškaraca

Klimaks je fiziološki proces koji je uslovljen promenama hormona i metabolizma i pre svega uzrasnim odumiranjem funkcija polnih žlezda. Muški klimaks ili andropauza (kod žena je menopauza) nastupa zbog slabljenja funkcija osnovnog muškog hormona – testosterona i njegove ubrzane prerade u ženski polni hormon – estrogen. Za razliku od ženskog klimaksa, koji se javlja naglo, muški započinje polako i često ga poistovećuju s opštim simptomima starenja organizma.

Godine u kojima muškarac ulazi u stanje klimaksa mogu biti različite.

NAJCESCE  POCINJE OKO 50 . GODINE  !!!

PRVI SIMPTOMI KLIMAKSA :

Pre svega to su promene u ponašanju: muškarac postaje razdražljiv, nemiran, agresivan; a ponekad nasuprot tome: apatičan, preterano osetljiv, depresivan, pogoršava mu se pamćenje, dolazi do poremećaja sna, naglo se smanjuje radna sposobnost. Od spoljašnjih faktora mogu se izdvojiti „valunzi“: crvenilo kože, osećaj vrućine, znojenje. Smanjuje se maljavost na čelu, ispod pazuha, na licu – muškarac se ređe brije. Može doći do gojenja po ženskom tipu: masne naslage na stomaku i bedrima.
Od kardiovaskularnih simptoma muškarci primećuju tahikardiju, povišen krvni pritisak, aritmiju.

Takođe je smanjen libido, spontane i adekvatne erekcije, čak i ujutro, izražena je prevremena ejakulacija, lošiji je kvalitet sperme. U vezi s promenama u statusu hormona može početi da se razvija adenom, što se manifestuje čestom potrebom za mokrenjem u bilo koje doba dana, oslabljenim pritiskom urina, osećajem da bešika nije do kraja ispražnjena. To su najčešći simtomi. Ne mora da znači da će čovek osećati sve navedene simptome, ali se i intenzitet može razlikovati.

Klimaks kod muškaraca - Andropauza Laboratorija Oxus Lab Kragujevac

Šta preduzeti
Ne treba čekati da se pojave svi navedeni simptomi, nego već sa 40 godina minimum jednom godišnje otići urologu na pregled i, ukoliko je moguće, uraditi analizu kako bi se eventualno otkrio tumor prostate. Osim urološkog pregleda, savetuje se da se javite i internisti, kardiologu i endokrinologu, s obaveznom kontrolom štitne žlezde i nivoa šećera u krvi, kao i oftalmologu.

Podelite sa prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *