fbpx
Skoči na sadržaj

Korona virus – Kako se prenosi, kako se zaštititi, ko je najugroženiji i koji su glavni simptomi

Šta je to korona virus?

Virusi korona potiču iz velike porodice virusa koji mogu da idu od lagane prehlade do teških respiratornih bolesti.

Koji su simptomi virusa?

Korona virus počinje groznicom, praćenom suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem. Što se tiče temperature, najčešće dolazi do njenog postepenog rasta.

Kako ga razlikovati od gripa?

Simptomi korona virusa često su veoma slični onima od gripa, pre svega se tu misli na groznicu, kašalj, otežano disanje, temperaturu koja lagano raste… Grip, međutim, ima i svoje druge propratne simptome poput curenja ili začepljenog nosa, glavobolje, umora, bolova u mišićima, u grlu…

Kako se zaštititi od virusa?

Prvo i osnovno pitanje je kako se zaštititi od korona virusa? Stručnjaci pre svega preporučuju što češće i što duže pranje ruku. Tu su zatim nošenje maski, nekad čak i po kući, izbegavanje kontakta sa ljudima koji su bili u kriznim područjima, ali i odlaganje putovanja u ove zemlje. Preporučuje se i izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje.

Kako znate da ste oboleli?

Korona virus ili Kovid-19 se utvrđuje analizom uzorka krvi, pljuvačke ili tkiva obolelog. Iako pojedine privatne zdravstvene ustanove nude testove čija se cena kreće od 100 do 150 evra, nadležni savetuju da se testiranje vrši isključivo u za to određenim državnim ustanovama !!!

Kako se prenosi?

Pošto se radi o respiratornom virusu on se sa čoveka na čoveka prenosi kapljično, odnosno kapima koje bolesna osoba ispušta tokom kašljanja, kijanja, razgovora… Ljudi se mogu zaraziti i preko kontaminiranih ruku obolelog, ali i dodirivanjem određenih površina na kojima se virus zadržao – držačima u autobusima, ručkama na vratima, radnim stolovima…

Na koji se način leči?

Pošto se radi o novom virusu još ne postoje pravi lekovi koji bi se koristili za njegovo lečenje. Uglavnom se radi na ojačavanju organizma obolelog kako bi se on sam izborio sa virusom. U više zemalja se radi na izradi vakcine, ali bi ona mogla da bude primenjiva u praksi tek negde za godinu dana.

Korona virus - Kako se prenosi, kako se zaštititi, ko je najugroženiji i koji su glavni simptomi Laboratorija Oxus Lab Kragujevac

Ko je najugroženiji?

Statistika pokazuje da korona virus češće napada muškarce (dve trećine obolelih) nego žene, baš kao i starije ljude nego mlađe. Komplikacije i tragični ishodi najčešće se beleže kod najstarijih osoba, kao i onih koji boluju od drugih  hronicnih bolesti,kao I osobe sa oslabljenim imunitetom.

Podelite sa prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *