fbpx
Skoči na sadržaj

Korona virus – šta je i kako se širi

Korona virusi (CoV) su velika porodica virusa koji uzrokuju bolesti u rasponu od obične prehlade do težih bolesti kao što su Respiratorni sindrom Bliskog Istoka (MERS-CoV) i teški akutni respiratorni sindrom (SARS-CoV). Novi korona virus (nCoV) je novi soj koji ranije nije identifikovan kod ljudi.

Korona virusi su zoonotični, što znači da se prenose između životinja i ljudi. Detaljnim istraživanjima je utvrđeno da se SARS-CoV prenosio sa civet mačaka na ljude, a MERS-CoV sa dromedarnih kamila na ljude. Nekoliko poznatih korona virusa cirkuliše u životinjama koje još nisu zarazile ljude.

Korona virus - šta je i kako se širi Laboratorija Oxus Lab Kragujevac

Uobičajeni znakovi infekcije uključuju respiratorne simptome, temperaturu, kašalj, nedostatak daha i otežano disanje. U težim slučajevima infekcija može izazvati upalu pluća, jak akutni respiratorni sindrom, zatajenje bubrega i čak smrt.

Standardne preporuke za sprečavanje širenja infekcije uključuju redovno pranje ruku, prekrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kijanja, temeljno kuvanje mesa i jaja. Izbegavajte bliski kontakt sa svima koji pokazuju simptome respiratornih bolesti poput kašlja i kijanja.

Pojava korona virus u svetu
Pojava korona virusa u svetu

Izvor: World Health Organization

Podelite sa prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *