Parametri koji mogu da ukažu na prisustvo Korona virusa

Kliničko-biohemijske laboratorije imaju suštinsku ulogu u ovoj pandemijia .

Rezultati nekoliko rutinskih biohemijskih analiza mogu ukazati na progresiju COVID-19 i nepovoljan ishod, pružajući na taj način potencijalno važne prognostičke informacije.

Formirana je lista preporučenih laboratorijskih testova, koja se nalazi u priloženoj tabeli, gde su takođe date i očekivane promene navedenih parametara kod odraslih pacijenata sa COVID-19 odgovaraju

Na osnovu raspoloživih podatataka, broj limfocita i koncentracija C-reaktivnog proteina mogu da ukažu na tešku infekciju.

Parametri koji mogu da ukažu na prisustvo Korona virusa Laboratorija Oxus Lab Kragujevac

Lista preporučenih laboratorijskih testova (Preuzeto, uz modifikacije, iz referenci 1-10):

Ovde su navedeni parametri koji mogu da ukažu na prisustvo COVID-19, i odstupanja istih od referentnih vrednosti.

  • Kompletna krvna slika ( snižen broj leukocita )
  • LDH – povišene vrednosti
  • AST i ALT – povišene vrednosti
  • D- dimer – povišene vrednosti
  • CRP – povišene vrednosti
  • Sedimentacija – povišene vrednosti

U daljem tekstu biće opisana odstupanja i ostalih parametara.

Pregled standardnih laboratorijskih rezultata ukazao je da se kod pacijenata sa COVID-19 najčešće viđaju sledeća odstupanja:

  • limfopenija (35-75% slučajeva),
  • povišena koncentracija CRP (75-93% slučajeva),
  • aktivnost LDH (27-92% slučajeva),
  • brzina sedimentacije eritrocita (do 85% slučajeva) i D-dimer (36-43%),

Osim toga, brojni laboratorijski parametri imaju potencijal za predviđanje razvoja komplikacija i neželjenog ishoda bolesti (uključujući pored prethodno spomenutih):

  • Povišeni leukociti ( Le ),
  • Povisene vrednosti ALT I AST (jetrine transaminaze),
  • Koncentracije bilirubina,
  • Kreatinina,
  • i povišeno protrombinsko vreme).

Limfopenija i povišena aktivnost laktat-dehidrogenaze (LDH) karakteristični su laboratorijski nalazi pacijenata sa težom formom COVID-19 infekcije. Izraženija limfopenija i više aktivnosti LDH sreću se kod pacijenata koji zahtevaju zbrinjavanje u jedinicama intenzivne nege.

Ovi parametri mogu biti korisni za procenu neophodnosti hitnog zbrinjavanja pacijenata.

IFCC preporuke za biohemijske laboratorije o COVID-19 | Originalni tekst objavljen: četvrtak, 26. marta 2020
Podelite sa prijateljima

18 mišljenja na „Parametri koji mogu da ukažu na prisustvo Korona virusa“

  1. Staniša Milosavljević

    Pre mesec dana oboleo sam od korone. CRP se od 118 smanjio na 31,Ddimer sa 3372 spao na 1200.Sedimentacija mi je sada 110, ne vidim iz izveštaja da je do sada rađena. Leukocita su 9,3 po izveštaju od 27.marta (vrednosti za CRP I Ddimer su od juče, samo su mi iščitali vrednosti).
    Pijem Levoxa od 500 mg, dva puta, i Xarelto 15 mg, jednom dnevno.
    Tri puta sam snimao pluća i na poslednjem se vidi regresija procesa.
    Pored javljanja u kovid ambulantu, zatražio sam lekarsku pomoć specijaliste pulmologa.
    Molim za Vaš komentar posebno za vrednost Sedimentacija.
    Zahvaljujem se
    Staniša Milosavljević

    1. Poštovani Staniša Milosavljević,

      Sedimentacija kod zapaljenskih procesa znatno sporije raste od CRP, zato je CRP bolji pokazatelj. Ali, isto tako, tokom oporavka znatno sporije se vrednosti sedimentacija vraćaju u normalu. Za razliku od CRP koji se brže vraća u referentne vrednosti. Takođe, ne vezano za Covid infekciju zbog visoke sedimentacije treba proveriti da se ne radi o nekom reumatološkom oboljenju.

    2. D dimer je povecan kod svih upala pluca bilo kojeg uzroka,d dimer znaci da dolazi do regeneracije krvnih sudova koji su bili zahvaceni i osteceni upalom…D dimer ne moze se koristiti kao parametar za postavljanje dijagnoze duboke venske tromboze kod ljudi koji imaju upalu pluca,jer je povisen kako sam rekao kod upale pluca bilo koje etiologije…davanje xarelta kod upala pluca nije opravdano ako ne postoji DVT i embolija pluca…nikada se antikoagulansi nisu davali kod upala pluca…ovo je katastrofa sta ljudi rade…D dimer je povisen i kod povreda ,infekcija koze ,trbusnih infekcija i td….tumora,sistemskih bolesti vezivnok tkiva ZAKLJUCAK:D dimer u upali pluca znaci regeneraciju krvnih sudova

  2. Ratboleo sam se pre 13 dana . Treceg dana sam radio antigenski test i bio je negativan , sedmog dana sam radio i pcr i on je bio negativan . Svaki put kada sam vadio krv , doktorki u kovid ambulanti je delovalo sto posto da je ipak u pitanju Korona . Pio sam Levoksu od 500 mg . Trinaestog dana sam ponovo vadio krv i sve se polako vraca u normalu , ali je ldh svaki put sve veci . Da li je potrebno vise vremena da se ldh smiri ili je nesto drugo u pitanju ?

    1. Poštovani Željko,

      Enzim Laktat dehidrogenaza ( LDH) je prisutan u svakoj ćeliji našeg organizma. Visoke vrednosti ukazuju na to da se ćelije raspadaju, jer se samo tako on oslobađa u velikoj količini.
      To se događa u takozvanim hemoliznim anemijama, zatim posle jakog treninga, ali se kod osoba koje ne treniraju može da ukaže i na infarkt miokarda.
      Zajedno sa povišenim vrednostima ALT i AST-transamizama i enzimom GGT, porast LDH ukazuje na bolest jetre.
      Porast LDH se vidja i u Non Hodgkins limfomima, ali pri tom moraju biti prisutne i neka druga odstupanja u laboratoriji.
      Gore navedeno se odnosi na jako visike vrednost LDH. Moj savet je da uradite LDH uporedo sa hepatogramom, ck-mb I troponinom I D-DIMEROM.
      Ako su sve vrednosti u referentnim granicama, jedino mogu, diferencijalno dijagnostički da posumnjam na prostatu. Iskustveno,kod hiperplazije prostate I procesa u njoj imamo porast LDH.
      Kako se ostali faktori zapaljenja vracaju u normal tako bi I LDH trebalo da ide ka normalnim vrednostima.
      Gde god da radite analize, napomenite da Vam hitno treba, kako ne bi uzorak dugo stajao i doslo do raspadanja eritrocita jer je I to jedan od razloga visokih vrednosti LDH… ali izuzetno redak.
      Nadam se da sam Vam bar malo pomogla.

      Dr Jelena Antonijević

      1. Poštovani, CRP je 10,4 imam koronu. Prvo je bio 31. Pa spao na 6 da bi sada bio 10,4. Sta se desava. Lekarka mi je prepisala ciprocinal. Da li se on koristi. Citala sam da je povučen. I može li se sa ciprocinalom koristiti andol? Hvala na odgovoru.

        1. Postovani
          Moja majka ima 78g i jos nije primila vakcinu jer ima nestabilan D dimer.Inace ima vene na nogama.
          D Dimet bude 1200,onda jj lekar prepise Xarellto,pije ga mesec dana,D dimer se spusti,onda sledeci mesec pije Cardiopirin 75,D dimer opet poraste i tako u krug?
          Da li treba da pije Cardiopirin 100 ili Aspirin protect 100 ili kako Vi tumacite ovo?

      2. Dobar dan dobila sam koronu 10.9.2021 iako sam primila obe doze vakcine
        Prvi rezultati su mi bili SE 22,LDH185,CRP2,7WBC7.78
        DRUGI REZ KOJI SU RADJENI 15.09.2021 SU SE30,LDH171CRP3,2 WBC8.41
        TRECI KOJE SU RADJENI19.09.2021 SU SE55,LDH195 ,CRP5,2,WBC10,59 pa me interesuje vase misljenje dali je normalno da rezultati rastu kako koji put vadim ili da opadaju posle koriscenja antibiotika i sve ostale lekove koje prepisuju za covid19
        Unapred hvala na odgovoru

        1. Poštovana Mediha,
          Obzirom da ovo nisu tako visoke vrednosti, mišljenja sam da je ovo postkovid period i da organizmu treba vremena da se vrati u normalu.
          Ukolilo nemate tegobe, nastavite sa polivitaminskom terapijom. Dovoljan Vam je vitamin C od 1000 mg 1 × 1 i IMUNOGLUKAN za odrasle,koji je idealan za podizanje imuniteta.
          Rezultate ponovite tek za dve nedelje.
          Do tada bi trebalo da budu u referentnim granicama.
          Ukoliko ne budu, javite se da vidimo u kom pravcu treba ići dalji tok.

          Srdačan pozdrav
          Dr Jelena Antonijevic

      3. Moj sin dobio je pre 4 dana visoku temperaturu koja je isla preko 39,2.Sem temperature imao je i jake prolive koji su trajali 3 dana.Javio se u kovid ambulantu pre dva dana i uradio antigenski i psr test.Oba su negativna.U tom trenutku mu je saturacija kiseonika 98 a pluca su cista.Sutradan tj cetvrti dan od pojave navedenih simtoma uradio je na svoju ruku krvnu sliku gde su nizi leukociti 3,9 (4.4-11,3);monociti aps 0,1(0,3-0,8) D dimer0,52(manji od 0,5); CRP 172,22 (manji od 6) .Vakcinisan je Fajzerom i prvi i drugi put.Posto je bio vikend ukljucila sam mu hemomicin.Sutradan mu je pala temperatura i prestali su prolivi.Inace sin mi ima 25 godina i ima srcanu manu (prolaps valvule).Sutra će da uradi rengenski snimak pluca privatno. Sin mi je student u Beogradu i nema izabranog doktora. Molim Vas za savet.

        1. Poštovana,
          Na osnovu svega sto ste napisali i zbog već postojećeg zdravstvenog problema… jedino sto mogu da Vam na osnovu svega navedenog predložim je da se ponovi kks i crp.
          Crp je izuzetno visok i može da ukaže na pneumoniju.
          Ne znam gde je rađen test, ali se dešava da virus ne može da se identufikuje.
          Ni Ag testom ni PCR metodom.
          Klinička slika koju Vi opisujete uklapa se više u stomačni virus. Ali, ne mogu da isključim ni Covid infekciju bez obzira što su oba testa negativna.
          A da li je u pitanju Covid to će se kasnije videti na osnovu titra antitela u krvi.
          Ako je i nalaz na plućima uredan, ponovite kks sa leukocitarnom formulom i crp pa ćemo na osnovu toga sagledati u kom pravcu ići dalje.
          Srdačan pozdrav
          Dr Jelena Antonijević

        2. Slavica Tripkovic

          Dobar dan, prelezala sam infekciju korona virusom . Danas mi je treci dan izlaska iz izolacije. Svi rezultati su mi normalni osim d dimera koji je 317 ( normalne vrednosti su od 0-230) Imam li razlog za brigu?

      4. Postovani,posle prelezanog KOVIDA sedimentacija mi je 25,WBC 12.4,NEUT 81,5,NEUT# 10,1,CRP 1,1
        Vase misljenje?

      5. Postovani,
        moja majka je imala iznenadni bol u ramenu, par dana nakon nekog fizickog rada, koji se spustao do lakta, dobila je da pet koktela injekcija (dexanon, diklofen, B) i oralnu upotrebu diklofena, paracetamola. Bol se preko dana nije pojavljivao, ali se desavao nocu. Naknadno je dobila jos tri koktela injekcija i da uradi krvnu sliku, ali su rezultati u odstupanju: AST 55 (ref.40); Alt 57 (ref.40); Lakat dehidrogeneza 474(ref.230-460); leukociti 15 (ref.do 10) i WBC 15 (ref.do 10).
        Da li mislite da se radi o nekoj bakterijskoj infeciji na osnovu krvne slike i da li poviseni enzimi u jetri i LDH mogu biti usled lekova koje je pila i injekcija jer je pre mesec dana radila ultrazvuk stomaka i nalaz je uredan. Ruku podize ali ne u punom kapacitetu.

      6. Poštovani,

        Liječim se od SLE već 6 godina.Pritom imam propratne bolesti i to insipidni kranijalni diabetes i AV blok Mobitz na srcu.
        4.10.2021 sam izasla iz izolacije, prelezala sam koronu.Nisam imala nikakvih tezih tegoba i nisam imala problema sa upalom pluća.
        Međutim, lab. nalazi koje sam radila nisu bili baš najsjajniji.Između ostalog LDH mi je konstantno povišen, kako tokom korone, tako i na dan izlaska iz izolacije i iznosio je 286, dok je tokom korone bio 275.Pritom Hgb mi je nizak, hematokrit,MCH,MCHC, PDW blago povisen.Konkretno me interesuje LDH, da li je njegova povisena vrijednost normalna nakon korone i treba li vremena da se svede na normalu ili bi ipak trebalo da se obratim ljekarima?

      7. Postovani, molim za savet. Tata mi je oboleo od Corone, test radjen 04.10. rezultati nisu bili mnogo poviseni. Dobio je Kineski lek u Covid ambulanti koji mu nije odgovarao, narednih 5 dana je imao temperaturu 38.5, 08.10.mu je promenjena terapija dobio je Pancef, uradjen je rendgen pluca koji je bio uredan ali CRP je bio 115.7, u utorak je poslat u drugu kovid ambulantu gde je dobio jos vitamine kao terapiju kao i lek Pronison. U sredu (u privatnoj laboratoriji) uradjen d-dimer koji je 900 (ref vrednost <500) i Crp 142. Sta raditi dalje, gde ici?
        On se inace dobro oseca, nema bolove, nema temperaturu osim blagog kaslja koji se javlja na svakih 2,3 sata.
        Unapred zahvalna

      8. Postovani,

        Zbog Covid19 bila sam hospitalizivana 15 dana u bolnici, obostrana upala pluca, pad saturacije, zbog gusenja, visoka temoeratura, danima preko 39,5. Hospitalizovana sam bila od 24.10. Do 07.11.2021. Sve vreme sa rastucom kiseonickom terapijom, pocev od 8l, nekoliko dana sam bila na 15l kiseonika, zatim uz postepeno smanjenje na 12l
        i mamke, ali iz saturaciju koja se kretala od 88 do 93. Primala sam svakodnevno infuziju venski, antibiotik Azaran, prvih nekoliko dana, kortikoterapiju i svakodnevnu inhalacionu terapiju Berodualom i Pulmiciortom, jer sam astmaticar. Za sve vreme, radjeno je nekoliko biohemijskih analiza. Na prijemu, CRP bio 152. Kasnije je poceo da opada…Prokalcitonin je bio u redu uvek. Ono sto me je posebno zabrinulo je sto mi su mi kod svake analize koje su radjene na 2,3 dana, konstantno bile povecane visestruko vrednosti urea, kreatinin, AST (oko 60-70), ALT (od 300, pa je na kraju pao na oko 190). Takodje, vrednost LDH je prilikom svake analize bio visestruko povecan isao je i do 600, pa je poceo da opada, ali se nije spustao ispod 300. Dva puta su mi radjene gasne analize, na dan otpusta su bile zadovoljavajuce, kao i CRP koji je bio manji od 5 na dan otpusta.

        Imam par pitanja i nedoumica i strahova nakon svega:

        1. Da li visestruko uvecane vrednosti transaminaza, LDH, kreatinina i uree za celo vreme bolnickog lecenja znace da je trajno doslo do ostecenja jetre i bubrega kid mene i.koje mi dalje korake preporucujete, u smislu pregleda? Imam otoke na nogama, osecaj zatezanja u listovima nogu, kao i bolove pri hodu, otoke ne toliko strasne, ali postoje i tesko se po vlace nakon duzeg lezanja. Inace otac ima trombozu, imao infarkte, majka dijabeticar i hipertenzicar. A ja sam i astmaticar. Takodje, od izlaska iz bolnice, vec 5 dana, imam propadanja u grudima i sporadican gubitak daha i dalju malaksalost. Uglavnom se dobro osecam dok mirujem, ali imam ovakve krize po par puta dnevno
        2. Da li mi i kada preporucujete da uradim kardioloski pregled, kao i kolor dopler vena nogu, UZ srca, zbog tegoba koje sam navela? Da li preporucujete jos neki pregled, analizu krvi i u kom roku?
        3. Jos u bolnici su mi rekli da pijem Silitor, lek za jetru. Imam li razloga za strah da su mi.otkazali jetra i bubrezi? I da li je to trenutno bilo samo zbok Kovida?
        4. U otpusnoj listi stoji da se javim na kontrolu za 10 dana, uz terapiju Pronison, po semi, opadajucoj po danima
        redovnu inhalacionu terapiju, probiotsku i polivitaminsku. Nisu spomenuli da treba da pijem Kardiopirin, mogu li, ocekivala sam i to da bude ukljuceno. Ja sam za vreme lecenha u bolnici svakodnevno dobijala injekcije Fraxoparin ujutru i uvece u stromak?
        5. Da li opisane tegobe koje sada imam znace da treba da se ranije javim na kontrolu i da li se smatra pogorsanjem, imam.li razlog za brigu ili je sve ovo normalno za postkobid fazu?

        Unapred zahvalna.

      9. Imam povisen d- dimer 250,9 / ng/m/L, LEUKOCITI 11,40 x 10^9/L,ERITROCITI 5,91 10^12/L ,CRP 10,20mg/L, NEUTROFILNI GRANULOCITI POVECANI 73,50 % zbog povisenog crp-a nemogu da primim III vakcinu protiv covida 19.ne znam sta da radim.lekari ne znaju razlog povecanog crpa a vakcinu nece da mi daju sa povecanim crp-om. ostali rezultati u granicama normale.urin normalan urino kultura negativna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *