fbpx
Skoči na sadržaj

Reakcija tela na stres i emocionalne probleme

Naše telo je komplikovan mehanizam koji nije osetljiv samo na spoljašnje, već i na unutrašnje faktore.

Nelagodnost i bol mogu biti signali unutrašnjih preživljavanja – tajnih strahova, nerešenih pitanja. Da je hroničan bol simptom stresa i emocionalnih problema, posebno kada je sa fiziološke strane sve uredu i ne postoji vidljiv uzrok za bol.

Reakcija tela na stres i emocionalne probleme Laboratorija Oxus Lab Kragujevac

Glava

Bilo koja glavobolja nastaje zbog preteranog napona. To može biti zbog velikih očekivanja, česte zabrinutost zbog nevažnih sitnica, stalne žurbe.

Vrat

Nelagodnost u vratu simbolizuje teret ljutnje na okruženje, teret nezadovoljstva zbog svoje nesavršenosti. Vrat boli, kad ne možemo da oprostimo nekome ili samom sebi.

Ramena

Bol u ramenima govori o tome da nosimo težak emocionalni teret, da smo pod velikim emocionalnim pritiskom. Možda neko u našem okruženju vrši pritisak na nas. Ili ne možemo da donesemo važnu odluku, i ona leži na našim ramenima kao težak teret.

Gornji deo leđa

Bol u ovom području govori o nedostatku emocionalne podrške, zbog nedostatka bliskih ljudi pored  sebe. Kada se podsvesno osećamo nevoljeni ili necenjeni.

Donji deo leđa

Ako stalno brinemo zbog novca, mogu nas boleti krsta. Možda, sopstvena tajna zavisnost od bogatog života nikako nam ne da mira, ili bliski stalno prouzrokuju da se brinemo po pitanju novca.

Laktovi

Bol u laktu ukazuje na nedostatak fleksibilnosti, tvrdoglava nespremnost da se ide na kompromis. Najverovatnije se odupiremo nekim važnim promenama u životu. Ili se podsvesno bojimo da prihvatimo nešto novo.

Ruke

Ruke bole kod onih koji već duže vreme imaju veliku potrebu za druženjem. Kojima nedostaje opuštanje i druženje sa drugima. Ako imate bolne ruke – to je signal da je vreme da izađete iz svog zatvorenog sveta.

Kukovi

Taj bol može da muči ljude, koji su suviše vezani za predvidljivost života i udobnost. Patološki strah od promena, neželjenje da se menja uspostavljeni poredak stvari, stalno suprostavljanje novom može izazvati bolove u kukovima.

Kolena

Bol u kolenima, najverovatnije, je znak velikog ega. Kolena bole kada mislimo previše o sebi i premalo o drugima, kada čvrsto i beskompromisno verujemo da se svet vrti oko nas.

Potkolenice

Bol u ovoj oblasti je znak jakog emocionalnog preopterećenja. Osećaj posesivnosti, ljubavna preživljavanja, mučna, zaslepljujuća ljubomora.

Članci

Bol u zglobu znači da često zaboravljamo na sebe. Odbijemo da prihvatimo zadovoljstvo za sebe. Možda rad okupira sve naše vreme ili se previše neozbiljno odnosimo prema svojim željama, stalno ih guramo u drugi plan.

Stopala

Razlog bola u stopalima, verovatno je u velikoj apatiji. Kao da naše telo odbija da ode dalje, kao da se plašimo života i ne vidimo nikakav smisao da idemo napred. Kada podsvesno mislimo da je sve loše i da nam se ne da u životu, tada nas bole stopala.

Zaključak

Zaključak je jednostavan: volite sebe, oprostite sebi. Odnosite se pažljivo prema drugima i pokušajte da ne zadržavate ljutnju na ljude zbog učinjene nepravde. Komunicirajte, smejte se (to vam dobro ide) i budite zdravi!

Podelite sa prijateljima
Oznake:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *