fbpx
Skoči na sadržaj

Spermogram – kako se radi i šta otkriva

Spermogram je nativni pregled sperme, kojim se dobijaju podaci o ukupnom broju i pokretljivosti spermatozoida, i parametri kao što je zapremina, viskoznost, brzina likvefakcije, pH, boja ejakulata, podaci vezani za aglutinaciju i agregaciju spermatozoida.

Kako se uzima uzorak sperme?

Potrebno je da se izvrši masturbacija i ejakulacija u sterilnu posudicu. Tom prilikom se ne smeju upotrebljavati obični kondomi, jer sadrže lubrikante koji imaju spermicidno delovanje. Bitno je uzeti ceo ejakulat jer prvi mlaz sadrži najveću koncentraciju spermatozoida.

Uzorak se obično uzima u laboratoriji ili se može doneti od kuće, ali je nužno da to bude u okviru jednog sata od ejakulacije. Takođe, potrebno je paziti na održavanje telesne temperature uzorka, što je najlakše učiniti tako što se transportuje u unutrašnjem džepu kaputa ili u džepu košulje.

Apstinencija od ejakulacije pre uzimanja uzorka mora biti od 2 do 5 dana, budući da se u uzorku nakon apstinencije kraće od 2 dana, može naći manji broj spermatozoida, a nakon apstinencije duže od 5 dana, opada njihova pokretljivost. Savetuje se i suzržavanje od alkohola u tom period

Spermogram - kako se radi i šta otkriva Laboratorija Oxus Lab Kragujevac

*Šta utiče na broj spermatozoida?

  • Smanjenje broja spermatozoida mogu prouzrokovati neki lekovi (kao što su Cimetidin i neki od lekova koji se koriste u lečenju karcinoma);
  • Muški hormoni i ženski hormoni (testosteron, estrogen), konzumiranje alkohola, cigareta ili marihuane;
  • Neke biljke koje mogu uticati na rezultate analize semena. O njihovom konzumiranju potrebno je posavetovati se sa svojim doktorom);
  • Izloženost radijaciji;
  • Neke hemikalije (poput određenih pesticida ili spermicida) takođe mogu uticati na smanjenje broja spermatozoida, njihovu slabu pokretljivost ili povećanje broja abnormalnih spermatozoida.

Koncentracija spermatozoida u ejakulatu

Pod pretpostavkom da spermatozoidi imaju dobru pokretljivost i sposobnost penetracije jajašca, čak i tako niska koncentracija spermatozoida od 5 do 10 miliona u ml semene tečnosti može dovesti do trudnoće. Ukupni broj spermatozoida u ejakulatu odraz je spermatogeneze i povezan je u velikoj meri s dužinom polne apstinencije.

Kod 20-30 % muškaraca sa jako malim brojem spermatozoida (ispod 10 mil./ml) ili bez spermatozoida u ejakulatu postoje genetski uzroci problema. Rešenje problema danas je u invitro oplodnji i to pomoću ICSI metode.

Nije poznat razlog zašto svaki muškarac proizvodi određeni broj defektnih spermatozoida (do 40 %), ali je poznato da veliki uticaj na povećanje procenta spermatozoida abnormalnog oblika imaju neke toksične materije kao npr. olovo, zatim pušenje, preterano zagrevanje skrotuma.

Pokretljivost spermatozoida

Pokretljivost se odnosi na procenat aktivno pokretnih spermatozoida u ejakulatu. Prema proceni pokretljivosti, spermatozoidi se svrstavaju u sledeće kategorije:

1. nepokretni

2. slabih pokreta ili pokretni u mestu

3. sporo pokretni

4. brzo pokretni (progresivni)

Barem 100 spermatozoida klasifikuje se po ovom sistemu i uglavnom se procedura ponavlja sa još jednom kapljicom semena, iz istog uzorka.

Kako izgleda zdrava sperma?

Kvalitativne osobine spermatozoida uključuju:

  • Izgled
  • Likvefakcija
  • Viskozitet
  • Volumen
  • pH faktor

Ejakulat se sastoji od spermatozoida, sekreta polnih žlezda i sekreta epididimisa. Normalni uzorak semene tečnosti varira od bele do sivkasto-bele boje. Promene u boji obično ukazuju na neki zdravstveni problem. Kad je koncentracija spermatozoida izrazito niska, semena tečnost može biti prozirna, a ako je smećkaste, svetlo crvene ili ružičaste boje, to je znak da su u ejakulatu prisutni eritrociti (hematospermija).

Likvefakcija – pojava kod koje se plazma iz semena, koja se odmah zgrušava zbog prisutnosti faktora zgrušavanja, ponovo pretvara u tečnost zbog uticaja enzima u ejakulatu koji potiču iz prostate. Likvefakcija obično nastupa nakon 10-30 minuta izloženosti sobnoj temperaturi. Ako do likvefakcije ne dolazi ni nakon jednog sata, ili je ona produžena ili nepotpuna, smanjena je plodnost jer spermatozoidi ostaju u ugrušku i to može biti znak disfunkcije prostate.

Viskozitet – gustina, odnosno lepljivost i procenjuje se na potpuno likvificiranom uzorku. Prema SZO (Svetska zdravstvena organizacija) standardima, kod normalnog uzorka opaža se viseća nit dužine oko 1,5 cm najduže 20 sekundi. Povećana gustina i hiperviskozitet smanjuju plodnost smanjivanjem pokretljivosti spermatozoida. Može biti povezana sa disfunkcijom prostate zbog neke prikrivene hronične upale.

Volumen – postoje različiti kriterijumi u zavisnosti od laboratorije. Prema SZO standardima ta vrednost može iznositi od 1,5 do 10 ml, dok je najčešće između 2-6 ml i vrlo je promenjiva karakteristika. Kod vrlo malog volumena smanjena je plodnost, jer nema dovoljno tečnosti koja bi donela spermatozoide do cerviksa. Vrlo mali volumen može ukazivati na neke poremećaje u stvaranju tečnosti u spolnim žljezdama ili njenoj sekreciji. Takođe može biti znak neke fizičke prepreke u reproduktivnom sastavu. Pojavljuje se i u slučajevima parcijalne ili retrogradne ejakulacije. Veliki volumen se u nekim slučajevima može povezivati s varikokelom ili jednostavno predugom seksualnom apstinencijom.

pH – ejakulat je blago alkalna tečnost, u granicama pH od 7,2 do 8,0. Semena tečnost tako štiti spermatozoide od kisele okoline materice. Nije se pokazalo da ima neke značajne učinke na plodnost muškarca.

Spermocitogram – mikroskopski pregled 

Jedan od opasnijih mikroorganizama koji mogu biti prisutni u ejakulatu je bakterija klamidija (Chlamydia trachomatis) koja može uzrokovati začepljenje semenovoda, poremećaj sazrevanja spermatozoida i povećanje broja antitela na spermatozoide. Obzirom da se Klamidija ne može otkriti spermogramom, nužno je uraditi mikrobiološke analize semena i kulturu bakterija.Spermocitogram je deo pregleda koji se obavlja na velikim mikroskpskim uvećanjima i pruža informacije vezane za građu spermatozoida, kao i procenu prisustva i količine drugih ćelija kao što su leukociti, eritrociti, epitelne ćelije, nezrele forme spermatozoida, bakterije… Neki od mikroorganizama su povezani s neplodnošću, dok drugi imaju vrlo mali ili nikakav uticaj. Normalano učešće leukocita u ejakulatu je < 1 x 106/ml.

Ako je prisutan veći broj leukocita, potrebno je raditi dalje mikrobiološke analize, jer je to obično znak neke infekcije u polnim žlezdama u kojima se semena tečnost proizvodi.

Podelite sa prijateljima
Oznake:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *