fbpx
Skoči na sadržaj

Trombofilija u trudnoći

Trombofilija za vreme trudnoće

Trombofilija u trudnoći, ili prilikom zatrudnjavanja može i ne mora da ima veliki uticaj i izazvati ozbiljne probleme. Naime, u trudnoći je pojačan rizik za trombozu jer organizam prirodnom hiperkoagulacijom sprečava pojačano krvarenje za vreme njenog trajanja i nakon porođaja. Kada se takvo stanje udruži sa urođenom ili stečenom trombofilijom, u nekim slučajevima može se javiti: ponovljeni pobačaj ili rađanje mrtvorođene bebe, abrupcija placente i preeklampsija.

Žene koje imaju problem sa poremećenom koagulacijom krvi, obavezno bi pre trudnoće trebalo da povedu računa, jer drugo stanje je stanje u kojem se povećava sklonost zgrušavanja krvi. Trudnice bi već pri svom prvom prenatalnom pregledu trebale obavestiti svog lekara o postojanju trmbofilije bilo kod njih samih, bilo kod nekih od članova porodice. 

Kako prepoznati trombofiliju u trudnoći?

Simptomi trombofilije nisu jasni i vidljivi osim ako ona ne dovodi do krvnog ugruška (tromboze). Mnogi ljudi sa trombofilijom ne dobiju krvni ugrušak i nemaju simptome. 

Ugrušci krvi se mogu formirati u arterijama i venama. Arterije su krvni sudovi koji uzimaju krv od srca i sprovode je do organa i tkiva u telu. Vene su krvni sudovi koji dovode krv u srce, od ostatka tela. Tromb u veni je najcešci problem sa trombofilijom – to se zove venska tromboza. 

Mogući simptomi venske tromboze su:

 • Bolovi i otoci u nogama 

Najcešci slucaj venske tromboze se javlja upravo u veni noge, mada može biti prisutna u bilo kojoj veni u telu. 

 • Problemi sa disanjem i bol u grudima

Simptomi poput stezanje u grudima, bol na duboko disanje i kratak dah mogu da ukazuju na postojanje plućne embolije koja se može javiti kao posledica postojanja ugruška krvi koji putuje u srce i dalje u pluća.

Ovakva vrsta simptoma mogu biti posledica neke vrste trombofilije kod kojih se ugrušak krvi javlja u neobičnom mestu, kao što su mozak, creva ili jetra. Ugrušak krvi u venama jetre naziva se Bud-Chiari sindrom.

 • Ozbiljni simptomi arterijske tromboze zbog trombofilije

Arterijska tromboza predstavlja postojanje krvnog ugruška u arteriji. U zavisnosti od toga na koju arteriju utiče, ugrušak krvi u arteriji može da izazove moždani udar, srčani udar ili probleme sa placentom tokom trudnoće. 

Simptomi koji ukazuju na arterijsku trombozu su: 

 1. moždani udar u relativno mladom dobu
 2. ponovljeni pobačaji
 3. problemi u trudnoći poput preeklampsije, smanjenog rast fetusa ili, ređe, fetalna smrt (usled prevremenog porođaja ili intrauterina smrt).
 4. srčani udar.

Koje probleme može izazvati trombofilija u trudnoći?

Ukoliko je kod Vas već dijagnostikovana trombofilije pod nazivom antifosfolipidni sindrom (poznat i kao APS), postoji mogućnost za većom verovatnoćom postojanja komplikacija tokom trudnoće, uključujući:

 • Intauterino ograničenje rasta – rast bebe u materici je slab.
 • Insuficijencija posteljice. Placenta raste u materici i snabdeva dete sa hranom i kiseonikom kroz pupčanu vrpcu. Placentna insuficijencija znači da posteljica ne radi onako kako bi trebalo i Vaša beba dobija manje hrane i kiseonika.
 • Preeklampsija. To je stanje koje može da se desi posle 20. nedelje trudnoće ili odmah nakon trudnoće. To je stanje u kome trudnica ima visok krvni pritisak i znake da neki od njenih organa, kao bubrezi i jetra, možda neće pravilno raditi. Neki od tih znakova uključuju imajući belančevine u mokraći, promene u viziji i jake glavobolje.
 • Prevremeni porođaj. To je kada se beba rodi pre 37. nedelje trudnoće.
 • Pobačaj. Pobačaj je kada beba umre u materici pre 20. nedelje trudnoće.
 • Mrtvorođenost. To je kad beba umre u materici pre rođenja, ali posle 20. nedelje trudnoće.

Antifosfolipidni sindrom (APS) je stečena trombofilija. To znači da se ne nasleđuje, ali se razvija sama. Istraživači pokušavaju da saznaju da li nasledena trombofilija može dovesti do iste vrste komplikacija u trudnoći.

Kako da proverite da li imate trombofiliju?

Trombofilija se dijagnostikuje testovima krvi. Radi se veliki broj različitih testova preko kojih se proveravaju različiti delovi procesa zgrušavanja. Testovi se rade u dve faze. Prva faza je „trombofilija ekran (screen)“ koja predstavlja osnovu zgrušavanja krvi. Ako rezultati ukazuju na to da je moguća trombofilija, uzima još jedan uzorak krvi za drugu fazu i dalju analizu. Lekar kome se treba javiti i koji je zadužen za precizno dijagnostikovanje bolesti  je hematolog – specijalizovan za bolesti krvi. 

trombofilija, zgrusavanje krvi

Šta kad otkrijete trombofiliju?

Prilikom posete hematologu, on odlučuje da li je trudnici potrebna i ukoliko da, u kom obliku terapija. 

Nakon utvrđivanja prisustva trombofilije kod žena koje su ranije rađale mrtvu decu i imale pobačaje, najčešće se propisuje terapija acetilsalicilnom kiselinom (aspirin, 50 – 100 mg dnevno) ili niskomolekularnim heparinom (injekcije koje se primaju svakodnevno tokom čitave trudnoće i 6 nedelja nakon porođaja). Ove injekcije su bezbedne u trudnoći i za plod i za majku.

Žene kojima je, zajedno sa partnerom, dijagnostifikovan idiopatski sterilitet (neplodnost nepoznatog uzroka, kada brojni testovi i analize ne pokazuju mogući uzrok neostajanja u drugom stanju) u nekim slučajevima dobiće terapiju malim dozama aspirina (najviše 100 mg), a kasnije i heparin.

Žene koje imaju trombofiliju, a zbog drugih problema trudnoću planiraju da ostvare vantelesnom oplodnjom, takođe će dobiti terapiju niskomolekularnim heparinom od trenutka embriotransfera.

Dozu i učestalost ove terapije određuje hematolog koji će u najvećem broju slučajeva želeti da prati vašu trudnoću i tražiće da uradite dodatne analize. Terapija se najčešće sprovodi tokom čitave trudnoće, a njen značaj posebno je važan u nedeljama nakon porođaja kada je rizik od tromboze kod majke višestruko pojačan.

Lečenje trombofilije

Ukoliko je kod pacijenta – trudnice dijagnostikovan blaži slučaj trombofilije, lečenje nije neophodno. Prvi korak je svakako konsultacija sa hematologom, i njegova procena rizika za razvitak ugruška. Ovaj rizik zavisi od kombinacije faktora, kao što su:

 • koji tip trombofilije imate. Kod nekih tipova rizik od dobijanja tromba je veći nego kod drugih.
 • starosnih godina, težine, načina života i drugih medicinskih stanja pacijenta
 • da li je pacijent – žena u drugom stanju ili je nedavno rodila dete
 • Da li je pacijent ranije imao ugruške krvi
 • Da li u porodici i njenoj istorij ima onih koji su imali krvne ugruške

Ovi faktori su od velike pomoći lekaru u proceni rizika od dobijanja ugruška. Tada lekar iznosi mišljenje o prednostima i manama lečenja i, ako je potrebno, koja vrsta tretmana je najbolja. 

Jedan od vida terapije predstavlja niska doza aspirina koja inhibira dejstvo trombocita, tako da se može sprečiti nastanak krvnih ugrušaka. Takođe može da spreči pobačaj ili probleme trudnoće, u nekim vrstama trombofilije. Antikoagulantni tretman obuhvata uzimanje varfarin tableta ili injekcije heparina koje imaju za cilj da razbiju krvni ugrušak i spreče nastanak novih. Varfarin se prepisuje kao antikoagulans za sprečavanje ugruška, dok se heparin injekcija koja deluje momentalno koristi kao instant tretman za postojeće ugruške.

Heparin injekcija može se dati osobama sa antifosfolipidnim sindromom, pre i posle operacije ili tokom trudnoće. Za razliku od varfarina, heparin je siguran u trudnoći.

Podelite sa prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *