fbpx
Skoči na sadržaj

Zašto uraditi test za fekalni kalprotektin?

Šta je fekalni kalprotektin?


Fekalni kalprotektin je veoma pouzdan bio-marker zapaljenja digestivnog trakta. Kliničke studije pokazale su da je visoko senzitivan marker za diferencijaciju inflamatorne i iritabilne bolesti creva.

Zašto uraditi test za fekalni kalprotektin?

Određivanje koncentracije fekalnog kalprotektina je neinvazivan, pouzdan i jednostavan način testiranja koji omogućava razlikovanje funkcionalnih crevnih smetnji ( na primer iritabilni kolon ) od organskih zapaljenskih bolesti creva kao što su : kolitis, Kronova bolest , ulceracije, divertikulitis, polipi, adenomi, maligni tumor, infektivne bolesti.

Povišene vrednosti se nalaze u različitim organskim zapaljenskim oboljenjima .

Zašto uraditi test za fekalni kalprotektin? Laboratorija Oxus Lab Kragujevac


Da li ima načina da se izbegne kolonoskopija?

Niske vrednosti u velikom procentu isključuju potrebu da se pacijent izlaže neprijatnim invazivnim procedurama ( kolonoskopija) u cilju dokazivanja zapaljenja.
Kod osoba sa dokazanom zapaljenskom bolesti creva koristi se : za procenu endoskopske i histološke aktivnosti, za praćenje kliničke aktivnosti sa predviđanjem pogoršanja bolesti, kao i za procenu efekta terapije.


Da li postoji posebna priprema?

– Test ne zahteva nikakvu posebnu pripremu
– Uzorak je potrebno dostaviti u posudici koja sa unutrašnje strane poklopca ima kašičicu za uzimanje uzoraka ( dovoljna je mala količina stolice , po mogućstvu prva jutarnja )

Podelite sa prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *